تاریخچهی پیتزا پر از نکات عجیب و هیجان انگیز است. بعضی از نکات در مورد پیتزا آنقدر جالبند که بیان آن ها خالی از لطف نیستند. به چند مورد از آن ها اشاره میکنیم. این غذای خوش مزهی بین المللی آنقدر پر طرفدار است که هر مطلبی در مورد آن ما را خوشحال و سرگرم میکند. در اینجا به ۱۰ حقیقت جالب و سرگرم کننده در مورد پیتزا میپردازیم.
آنچه در این مطلب میخوانید:
۱۰ حقیقت جالب و سرگرم کننده در مورد پیتزا:
اولین پیتزا با نان تخت
اولین پیتزاها، جزو ساده ترین و ارزان ترین غذاها محسوب میشدند که از تکه ای نان با کمی پنیر و افزودنیهای ابتدایی مثل ریحان و گوجه فرنگی تهیه میشدند. این ترکیب از تاپینگ های پیتزا در مناطق فقیر نشین ایتالیا در بین مردم رواج داشت. در طی زمان، تاپینگ های متنوع تری به پیتزای اولیه افزوده شده و کم کم انواع گوشت و سبزیجات نیز در پخت پیتزا رواج پیدا کردند.
اولین پیتزا فروشی آمریکایی
در خیابان اسپرینگ منهتن یک پیتزا فروشی قدیمی هم در حال فعالیت است. نام این پیتزا فروشی لومباردی است. این پیتزا فروشی در سال ۱۹۵۰ مجوز تاسیس گرفت و از همان زمان تا به امروز به فعالیت خود ادامه داده است. نکتهی جالب در مورد این پیتزا فروشی این است که به گفتهی جان ماریان (منتقد غذا) صاحبانش هنوز از همان اجاق اولیه استفاده میکنند با اینکه مکان اولیه را تغییر دادهاند ولی اجاقشان همان اجاق روزهای ابتدای تاسیس است.
شروع پیتزا از خاورمیانه؟
بیشتر مردم دنیا بر این باورند که پیتزا از ایتالیا به سایر مناطق رفته است.و حتی اکثر مردم بر این باورند که پیتزا یک غذای ایتالیایی است. ولی بیایید از یک منظر دیگر به این مساله نگاه کنیم. مگر پیتزا همان نان تخت با کمی از چیزهای دیگر نیست. خب اگر اینطور باشد خاورمیانه اولین جایی است که نان را بر روی تخته سنگ و تنور با سایر چیزها میپختند. پس پیتزا در واقع از خاورمیانه شروع شده است.
پیتزا و جنگ جهانی
پیتزا تا قبل از جنگ جهانی دوم، فقط در بین ایتالیایی ها، و مهاجرانی که از ایتالیا آمده بودند و در آمریکا زندگی میکردند محبوب بود. اما پس از جنگ جهانی دوم، سربازانی که از جنگ برگشته بودند، محبوبیت پیتزا را با خود به خانههایشان بردند و از آن پس پیتزا در آمریکا شناخته شد و در مدت کوتاهی به تمام دنیا معرفی شد.
پیتزا در شهر سوختهی پمپئی
شاید نام شهر پمپئی را شنیده باشید. شهری باستانی در شرق ناپل ایتالیا، که در سال ۷۹ پس از میلاد مسیح، در زیر ۴ تا ۶ متر از گدازه و خاکستر آتشفشانی مدفون شد. در باقیماندههای سوختهی این شهر، ابزار و تخته های مرمری، مشابه آنچه در پیتزا فروشی ها یافت میشود، کشف شد.
پیتزا مارگاریتا برای ملکه
ملکه مارگاریتا در بازدیدهای خود از مناطق مختلف کشورش، پیتزا را که یک غذای رایج در بین مردم عادی ایتالیا محسوب میشد را چشید. پیتزا تا آن موقع در دربار و غذاهای سلطنتی جایی نداشت اما به درخواست ملکه یک آشپز معروف ایتالیایی به نام رافائله اسپوزیتو پیتزا را برای اولین بار برای ایشان پخت. او از ریحان و پنیر و گوجه فرنگی برای تزئین پیتزایش استفاده کرد. استفاده از این مواد کاملا هوشمندانه و هدفمند و بر اساس رنگ های پرچم ایتالیا بود. همین مساله باعث شد که این پیتزا مورد توجه ملکه قرار بگیرد و از آن پس با نام پیتزا ماگاریتا معروف شود. این پیتزا هنوز هم جزء اصلی ترین و اصیل ترین پیتزاهای ایتالیایی محسوب میشود.
انجمن پیتزای واقعی!
شاید برایتان جالب باشد که پیتزاهای ناپلی دارای قوانین و قواعد خاصی هستند که توسط انجمن پیتزای واقعی ناپل تعیین و تایید میشوند. هدف این انجمن حفظ ذات و اصالت واقعی پیتزا به سبک واقعی و ایتالیایی آن است. طبق نظر این انجمن، در حال حاضر دستور پخت دو پیتزای ماگاریتا و مارینارا به عنوان پیتزای واقعی و اصیل ناپلی در نظر گرفته شده اند. اگر بخواهیم مثالی از قوانین این انجمن را برایتان بیاوریم، می توانیم به قوانین مربوط به خمیر پیتزا اشاره کنیم. مثلا طبق یکی از این قوانین، خمیر پیتزا باید حتما از آرد گندم صفر، ۲صفر، و یا ترکیبی از این دو ، همراه با مخمر طبیعی ناپلی و آب و نمک تهیه شود، در غیر این صورت اصالت لازم را ندارد.
تجارت پر رونق پیتزا
ایتالیا اولین کشوری بود که اولین پیتزا تجاری را به بازار عرضه کرد. این پیتزای تجاری، فقط یک نان ساده، صاف و گرد بود که به دلیل ارزان بودن فقط به فقرا فروخته می شد. فروشندگان خیابانی در ناپل این نان ها را با نام «پیتزا» می فروختند. بعد از جنگ جهانی دوم، و محبوبیت پیتزا در سایر نقاط دنیا، صنعت پیتزا به سرعت رشد کرد به طوریکه درآمد سالانه ۱۴۵ میلیارد دلار را به خود اختصاص داده است.
صنعت پیتزا در آمریکا، حدود ۴۶ میلیارد دلار در آمد دارد و تقریبا ۲۷ میلیارد دلار آن، متعلق به ۵۰ پیتزا فروشی برتر است. به عنوان مثال دومینو پیتزا با درآمد سالانه بیش از ۶ میلیارد دلار بزرگترین پیتزا فروشی دنیاست.این شرکت غذاخوری آمریکایی، پاستا، پیتزا، دسر و ساندویچ ارائه می کند. شرکت دومینو پیتزا، در سال ۱۹۶۰ توسط تام موناگهان راهاندازی شد و در حال حاضر با بیش از ۱۳۸۱۱ شعبه در کشورهای مختلف، به عنوان بزرگترین پیتزافروشی زنجیرهای جهان شناخته میشود. دفتر مرکزی این شرکت در شهر ان آربر ( Ann Arbor)، میشیگان، ایالات متحده آمریکا قرار دارد و سهام آن در بازار بورس نیویورک و بورس لندن معامله میشود.
کالیفرنیا، رکورد دار پیتزا فروشی
حدود ۷۷۰۰۰ پیتزا فروشی در آمریکا فعال و دایر است که از این میان پنسیلوانیا رکورد دار سرانهی پیتزا فروشی است (نسبت پیتزا فروشیها به جمعیت) و ایالت کالیفرنیا با مجموع ۷۱۲۵ پیتزا فروشی، رکور دار بیشترین تعداد است. شاید بپرسید چرا بیشتر آمار و رکوردها مربوط به آمریکاست، خب در جواب این سوال خیلی واضح است. مردم آمریکا عاشق پیتزا هستند.
طبق یک گزارش، ۹۳ درصد از آمریکاییها حداقل یکبار در ماه پیتزا سفارش میدهند. خب با یک محاسبهی ساده میتوان فهمید که هر آمریکایی به صورت متوسط در هر سال ۴۶ تکه پیتزا میخورد. خب حالا بیاید بیشتر محاسبه کنیم، اگر همهی مردم آمریکا را در نظر بگیریم، به صورت میانگین در هر ثانیه، ۳۵۰ تکه پیتزا در این کشور خورده میشود که اگر این میزان مصرف را برای یک روز محاسبه کنیم، به این نتیجه میرسیم که هر روز در آمریکا سطحی برابر با ۱۰۰ هکتار زمین، پیتزا میخورند!
مقایسهی زنان و مردان در خوردن پیتزا
طبق آمار، زنان بیشتر به سفارش تاپینگهای گیاهی علاقه دارند و نسبت به مردان پیتزاهای گوشتی کمتری سفارش میدهند. و نکتهی جالب تر این است که زنان بیشتر از مردان به تحویل دهندگان پیتزا، انعام میدهند.
مطالب عجیب و زیادی در مورد پیتزا وجود دارند که ما در این مطلب فقط به ۱۰ حقیقت جالب و سرگرم کننده در مورد پیتزا اشاره کردیم. در مطالب بعدی بیشتر به آن میپردازیم.