امروز ۱۹ آبان ماه، یا ۱۰ نوامبر، در تقویم، به نام روز جهانی حسابدار، نامگذاری شده است. احتمالا شما هم با دیدن اعداد و ارقام، حساب و کتاب، چک و سفته، جداول مالی و … گیج میشوید. اما برای یک حسابدار، مرتب کردن و نظم بخشیدن به آنها زیاد سخت و پیچیده نیست. همهی ما به این باور رسیدهایم که اغلب سازمانها، موسسات، شرکتها، بانکها، حتی مدارس و بیمارستانها، بدون حسابداران دوام نمیآورند. برای همین آنها آنقدر ارزشمندند که باید یک روز جهانی را به آنها اختصاص دهیم. ما به این بهانه به ۱۰ واقعیت سرگرم کننده حسابداری میپردازیم تا بدانند قدردان زحمات و تلاشهایشان هستیم.
آنچه در این مطلب میخوانید:
شاید بپرسید چرا ۱۰ نوامبر؟ دلیل نامگذاری این روز به عنوان روز حسابدار، در واقع انتشار یک مقاله انتقادی و چالش برانگیز، توسط یک ریاضیدان در قرن پانزدهم بود. و ما در واقع سالروز انتشار آن مقاله را به عنوان روز حسابدار جشن میگیریم.
تاریخچهی حسابداری
در مستندات و مکشوفات تاریخی، موارد بسیار جالبی را میتوان یافت که به ۵۰۰۰ سال قبل ( در منطقهی بینالنهرین) بر میگردد و نشان دهندهی قدمت شغل حسابداری است. طبق این شواهد، حسابداری به عنوان مبنایی برای تبادلات بین معابد در مصر باستان مورد استفاده قرار میگرفته است. البته مستندات تاریخی بیشتر و جامعتری نیز در این زمینه در قلمرو امپراطوری روم باستان و بابل نیز کشف شدهاند که شامل تعداد زیادی از بایگانیها و حسابرسیهای آن دوره است. این متون دقیق، نشان دهندهی مقادیر عددی درآمدهای کلی و عمومی، مخارج عمومی و خصوصی، جمع آوری و توزیع کالاها، پرداختیها به اشخاص و … است که بسیار جالب توجهند. بیان همین مطالب کوتاه، اهمیت و قدمت شغل حسابداری به عنوان یک نبض حیاتی و اساسی در رشد تمدنها و بقای حکومتها را به وضوح نشان میدهد.
علم حسابداری تا قبل از دوران مدرن پیشرفت قابل توجهی داشت اما در دوران رنسانس این پیشرفتها چشمگیر تر و بیشتر شد. بعد از قرن نوزدهم میلادی، نیاز به حسابدار بسیار بیشتر از قبل ملموس بود. انقلاب صنعتی، باعث ایجاد شرکتها و سازمانهای کوچک و بزرگ زیادی شد که هر کدام از آنها به شدت به علم حسابداری نیازمند بود. بنابراین در این دوران علم حسابداری و حسابداران به شکل رسمی تر و منسجم تر، وارد صنعتهای جدید شدند. این رشد صنعتی، منجر به رشد حسابداری و افزایش گرایشها و تخصصهای مرتبط با آن شد.
امروزه حسابداری به عنوان یکی از پردرآمدترین مشاغل در کل دنیا مطرح و دامنهی فعالیتش از مشاغل کوچ خانگی گرفته، تا سازمانهای بزرگ بینالمللی متغیر است. در حال حاضر تعداد حسابداران فعال، که در نقاط مختلف دنیا مشغول به کار هستند بسیار زیاد است به طوری که ادارهی کار، در سال ۲۰۱۸ تعداد حسابداران فعال را فقط در کشور آمریکا، حدود یک و نیم میلیون نفر، برآورد کرد.
امروز روز جهانی حسابداری است پس بیایید امروز را به همهی حسابداران و افراد فعال در این زمینه تبریک بگوییم.
۱۰ واقعیت سرگرم کننده در مورد حسابداری و حسابداران
پدر علم حسابداری کیست؟
شما میدانید پدر علم حسابداری کیست؟ لوکا پاچیولی در سال ۱۹۹۴ با معرفی سیستم حسابداری دو طرفه در انتشارات خود، به عنوان پدر علم حسابداری شناخته میشود.
اختراع ماشین حساب
همهی ما انواع ماشین حسابها را میشناسیم و شاید با آنها کار نیز میکنیم ولی میدانید چه کسی برای اولین بار، محاسبات ماشینی را وارد سیستم حسابداری کرد؟ «چارلز خاویر توماس د کولمار» در سال ۱۸۵۱ اولین فردی بود که با وارد کردن محاسبات ماشینی به سیستم حسابداری، باعث تغییر جهت این علم، به سمت محاسبات بیشتر و کاملتر شد.
اولین شرکت رسمی حسابداری و حسابرسی
در حال حاضر شرکتها و سازمانهای زیادی به صورت حرفهای فعالیتهای مربوط به حسابداری را به صورت گسترده و در سطوح بالا، انجام میدهند؛ اما آیا میدانید اولین شرکت حسابداری حرفهای در دنیا چه نام داشت؟ «شرکت حسابداران گلاسکو»، اولین شرکتی بود که در سال ۱۸۵۴ به صورت رسمی، فعالیتهای حسابداری را به نمایندگی از شخصیتهای حقیقی و حقوقی انجام میداد.
هیئت استانداردهای حسابداری مالی
شاید برای شما هم این سوال پیش بیاید که استانداردها و قوانین حسابداری را چه کسی تعیین کرده است و یا با وجود پیشرفت سریع دنیای امروز، قوانین و قواعد این علم چطور به شکل جهانی به روز رسانی میشوند؟ برای اینکار یک سازمان بینالمللی به نام هیئت استانداردهای حسابداری مالی (FASB)در کشور آمریکا و در سال ۱۹۷۳ تاسیس شد که به عنوان مرجع علم حسابداری در دنیا مطرح است.
بزرگترین رسوایی علم حسابداری
حسابداری علم توجه به جزئیات و اعداد و ارقام است و هر اشتباه کوچکی ممکن است تبدیل به یک فاجعه شود؛ اما آیا شما میدانید بزرگترین رسوایی حسابداری تاریخ چه بوده است؟ رسوایی مالی انرون در سال ۲۰۰۱ بزرگترین ورشکستگی حسابداری کل تاریخ را در آمریکا ثبت کرد. البته این رسوایی بزرگ منجر به تغییر و اصلاح بعضی از قوانین مربوط به حسابداری و حسابرسی شد.
پایین کشیدن آلکاپن!
شاید فکر کنید حسابداری کار بسیار خسته کننده و کسالت آور است اما حسابداران در کل طول تاریخ کارهای جالب و هیجان انگیز زیادی انجام دادهاند. یکی از جالب ترین آنها، پایین کشیدن آل کاپن (یکی از بزرگ ترین خلاف کاران بینالمللی) است. آل کاپن جرایم بسیار زیادی را در پروندهی خود داشت ولی هیچوقت کسی موفق به اثبات این اتهامات نمیشد تااینکه بالاخره حسابداران توانستند به جرم فرار مالیاتی او را به زندان بیاندازند.
اولین نویسندهی تاریخ
آیا میدانید اولین کلمات تاریخ را چه کسی نوشته است؟ جالب است بدانید که اولین کلمات تاریخ توسط فردی به نام «کوشیم» به خط میخی سومری در ۵۰۰۰ سال قبل نوشته شد. او در یک جمله نوشته بود:« در طی ۳۷ ماه مجموعا ۲۹۰۸۶ پیمانه جو در یافت شد. امضا. کوشیم».
حسابدار مخترع
شاید تعجب کنید ولی یک حسابدار مخترع آدامس بادکنکی است. والتر دیمر حسابدار کارخانه آدامس فلیر بود. او در زمانهای فراغت خود به بررسی فرومولهای آدامس و آزمایش آنها میپرداخت. او در سال ۱۹۲۶ فرمول امروزی آدامس بادکنکی را اختراع وآن را به صورت تجاری وارد بازار کرد. این آدامسها به دلیل محدود بودن رنگ خوراکی کارخانه به رنگ صورتی، با همین رنگ عرضه میشد.
حسابداران در اسکار
حسابداران در رویدادهای فرهنگی هنری نیز حضور دارند اما عجیبترین آن حضور در رای سالانه اسکار است. آکادمی علوم و هنرهای تصاویر متحرک، هر ساله از حسابداران حرفهای و خبره، برای تنظیم جداول رای اسکار دعوت به عمل میآورد. مدیران این آکادمی معتقدند که حسابداران به دلیل تواناییهایی که در عینیت بخشیدن و دقت به جزئیات دارند، گزینههای بسیار مناسبی برای این کار محسوب میشوند.
حسابداران و نوشتن انجیل!
حسابداران در نوشتن انجیل نیز دخیل بودند. احتمالا نام انجیل متی را زیاد شنیدهاید این کتاب مقدس توسط متی که قبل از نوشتن انجیل یک باجگیر یا حسابدار بوده است نوشته شد.
سخن آخر
همانطور که در این مطلب خواندید، حسابداران نقش بسیار مهم و تعیین کنندهای در بخشهای مختلف زندگی کاری و فردی ما دارند. آنها در حالت عادی به حقایق و اعداد و ارقامی دسترسی دارند که شما به هیچ عنوان از آن ها سر در نمیآورید. پس بهتر است بیشتر از قبل، قدردان زحماتشان باشیم و این روز را برایشان به شکل ویژه ای جشن بگیریم.