امروز ۱۸ آبان ماه، در تقویم ملی کشورمان به نام روز ملی کیفیت نامگذاری شده است. امروز را در واقع باید به بهترین سازمانها، بنگاه های اقتصادی بزرگ، واحدهای عملیاتی، موسسات بخش عمومی، بنگاه های کوچک و متوسط مستقل و وابسته که در زمینه ارتقاء کیفیت و سرآمدی کسب و کار، فعالیت های چشمگیری انجام دادهاند تبریک گفت. البته می توان امروز را به طرفداران کیفیت هم تبریک گفت. مصرف کنندگان، مشتریان و عموم افراد جامعه، که کیفیت را به عنوان یک اولویت انتخاب؛ و به ارتقا، گسترش و افزایش تقاضای آن کمک میکنند.
آنچه در این مطلب میخوانید:
جایگاه کیفیت کیفیت در دنیا
تحولات روز افزون اجتماعی و اقتصادی در دنیا، پاسخگویی به متقاضیان استاندارد و کیفیت را ضروری کرده است. همچنین در جوامع امروزی با رشد تکنولوژی و سرعت ارتقای محصولات در بازارهای جهانی، افزایش کیفیت نیز اجتناب ناپذیر شده است. عدم رعایت الزامات کیفی باعث کمرنگ شدن محصول در بازار، و در نهایت به حذف از گردونه رقابت منجر خواهد شد. این شرایط جدید الزاماتی را برای بروز و ظهور مفاهیم نوین مدیریت کیفیت فراهم آورده است. با نگاهی گذرا به فرایند رشد بازار می توان فهمید که نگرش های قدیمی دیگر جوابگوی نیازهای مشتریان کالا و خدمات نیست.
در رویکرد های جدید، به اهمیت کیفیت و استاندارد سازی، نگاه ویژه ای شده است. این رویکردها مدیران و فعالان اقتصادی را به سمت ارتقای کیفی محصولات سوق داده و منجر به تولید محصولاتی با کیفیت با رقابت پذیری بالا در بازار شده است. خوشبختانه بازار و مصرف کنندگانش، به خوبی به جایگاه ویژهی کیفیت آگاهند و با انتخابهای صحیح، به رشد و ارتقای محصول با کیفیت کمک میکنند.
جایگاه کیفیت در کشور ما
در گذشته، تهیهی محصول ایرانی، با بهترین کیفیت، فارغ از دغدغهها و مشکلاتش در اولویت تمامی تولید کنندگان خرد و کلان قرار داشت. به طوری که اغلب تولید کنندگان، با تولید و عرضهی محصول با کیفیت، علاوه بر رضایت مشتری، برای خود نیز اعتبار کسب میکردند و در نهایت سهم بیشتری از بازار را به خود اختصاص میدادند. اما با گذشت زمان، افزایش هزینههای تولید، رقابت های ناعادلانه، جذابیتهای بازاریابی و تبلیغات، زیاده خواهی در سود و …کیفیت به حاشیه رفت. متاسفانه در حال حاضر و با شرایط موجود، اقتصاد و صنعت در یک تبانی ناعادلانه، کیفیت را به اولویت چندم تنزل داده و مردم و مصرف کنندگان را نیز در این چرخهی معیوب، گرفتار، و مجبور به پذیرش این واقعیت تلخ کردهاند.
عمق فاجعه جایی میافتد که کیفیت در همهی مراحل، از برنامه ریزی تا تولید و عرضه، کنار زده شده و جایگاه با ارزشش، با منافع کوتاه مدت بعضی افراد سود جو و منفعت طلب، سودا میشود. باید این حقیقت تلخ را بپذیریم که در کشور ما، مدت هاست این پایهی ارزشمند اقتصاد و تولید، یعنی کیفیت، در جایگاه واقعی اش قرار نگرفته و عدم وجود چنین عنصر ارزشمندی، در چرخهی تولید و مصرف، به وضوح قابل مشاهده است.
زنجیرهی کیفیت
همهی ما میدانیم که کیفیت یک عنصر متوازن و هماهنگ کننده در چرخهی تولید و مصرف جامعه است. اگر تمامی تولید کنندگان ایرانی در جهت بازگرداندن جایگاه ویژهی کیفیت اهتمام لازم را به کار گیرند و مصرف کنندگان نیز تقاضای خود را به سمت خرید محصولات با کیفیت تغییر دهند، چرخهی اقتصاد دوباره جان تازهای خواهد گرفت. و تمامی افراد جامعه، چه تولید کننده باشند چه مصرف کننده، از برکات آن نفع خواهند برد. امیدواریم که به زودی شاهد تغییراتی موثر در این زمینه باشیم تا عرصه ای نو برای ایجاد رقابت و به تبع آن افزایش کیفیت در گستره تولید و خدمات فراهم آید. هر چند امید داشتن به آغاز و ادامهی این چرخههای با کیفیت کمی خوش بینانه به نظر میرسد اما اگر هر فرد به نوبهی خود نقش خود را به شکل جدی و موثر ایفا کند، شاید بتوان در زمان کوتاه تری به این اهداف دست یافت.
سخن آخر
شرکت پونک شیر خاوران روز ملی کیفیت را به همه کسانی که به هر نوعی، با هر نقشی و در هر سطحی، در ارتقاء کیفیت محصولات و خدمات ، مسئولیت یا تعهد دارند تبریک می گوید. ما در تلاشیم با تولید محصولات با کیفیت، رضایت را به شما مشتریان عزیز هدیه کنیم و امیدواریم که با همتی بلند و اهتمام به کیفیت را در همه شئون زندگی، کار، صنعت، مدیریت و اقتصاد بهبود سرلوحهی کارمان قرار دهیم.