یلدا، یکی از کهنترین جشنهای ایرانیان، نمادی از فرهنگ و هویت مردمان این سرزمین است که ریشهای به قدمت هزاران سال دارد. این آیین باستانی که به عنوان “شب چله” نیز شناخته میشود، هر ساله در آخرین شب پاییز و طولانیترین شب سال گرامی داشته میشود. در این شب، خانوادههای ایرانی گرد هم میآیند تا لحظاتی سرشار از شادی، صمیمیت و خاطرهسازی را کنار یکدیگر سپری کنند و با روشنایی و امید، تاریکی طولانیترین شب سال را پشت سر بگذارند. سنتهای یلدا از جمله دورهمیهای خانوادگی، خواندن حافظ، خوردن میوههای قرمز و آجیلهای مخصوص، نمادی از پیوند عمیق خانوادهها و مهر و محبت بین افراد است و بازتابی از فرهنگ غنی و ارزشمند ایران زمین را به نمایش میگذارد. این شب فرصتی برای بزرگداشت ارزشهای خانواده، دوستی و صبوری است که ایرانیان با شکوه و افتخار به استقبال آن میروند. ممکن است این سوال برای شما هم پیش آمده باشد که یلدا یعنی چه؟ و از کجا آمده است؟
آنچه در این مطلب میخوانید:
یلدا یعنی چه؟ و از کجا آمده است؟
اما چرا باید طولانیترین شب سال برای ما ایرانیها مهم باشد که پس از گذشت هزاران سال هنوز برای چنین شبی جشن برپا میداریم و درکنار هم جمع میشویم؟ در شب یلدا یا شب چله چه آیینهایی برگزار میشود و فلسفه هریک از این آیینها چیست؟ اگر شما نیز علاقمند هستید تا با فلسفه برگزاری شب یلدا آشنا شوید، پیشنهاد میکنیم تا این مقاله را تا به انتها دنبال کنید.
نام شب یلدا از کجا آمده است؟
واژهی “یلدا” ریشهای در زبان سریانی دارد و به معنای “تولد” یا “زایش” است. این واژه بهطور خاص به تولد و زایش خورشید اشاره دارد، زیرا در باورهای کهن، شب یلدا طولانیترین شب سال و نقطهای است که پس از آن روزها به تدریج بلندتر میشوند و خورشید “زاده” میشود. در واقع، این شب را به عنوان نمادی از پیروزی روشنایی بر تاریکی و امید بر ناامیدی میدانند.
ریشهی جشن یلدا به آیینهای کهن ایرانیان باستان بازمیگردد که در آن زمان، خورشید و روشنایی جایگاه ویژهای در فرهنگ و زندگی مردم داشتند. این باورها به فرهنگ میتراییسم (آیین مهرپرستی) نیز مرتبط است؛ در این آیین، خورشید به عنوان ایزدی پرقدرت و جاودانه پرستش میشد و شب یلدا به عنوان تولد دوبارهی خورشید و آغاز نور و گرما جشن گرفته میشد.
به همین دلیل، یلدا تنها یک شب طولانی نیست؛ بلکه جشنی است که یادآور گذار از تاریکی به روشنایی و نماد پایداری، امید و بازگشت نور است. «یلدا» برگرفته از واژهای سریانی به معنای «زایش» و یا «تولد» است. در قرن ۳ میلادی، میترا پرستان این اصطلاح را به ویژه در اشاره به شبی که الهه میترا در آن متولد شده بود، به کار گرفته و از آن استفاده میکردند. اما چطور ممکن است یک نام سریانی (زبانی با ریشه سامی) بر یک جشن ایرانی (با ریشه هندواروپایی) گذاشته شود و به این نام شناخته شود؟
همانطور که اشاره شد که نام «یلدا» در زبان سریانی اشاره به تولد میترا دارد که یک خدای بسیار کهن در فرهنگ مردمان هندواروپایی (از جمله ایرانی ها) بود. پس تولد این خدای بزرگ باید در منابع دینی و مکتوب این اقوام نیز مورد اشاره قرار گرفته باشد. با این حال اصطلاح اصلی اوستایی (دوره زرتشت) و پارسی باستان (دوره هخامنشیان) برای این جشن ناشناخته است.
در کشور ما، هموطنان لر و بختیاری، بر این عقیدهاند که یلدا ترکیبی از دو کلمهی یل به معنای زرنگ و دا به معنی مادر است. بنابراین طبق این تعریف کلمهی یلدا به معنی مادر زرنگ است که البته به زمستان اشاره دارد. برخی از این هموطنان بخش اول کلمه، یا همان یل را به معنای بزرگ،دراز،طولانی،عظیم ،تنومند و واژه دا را نیز معادل دی و به معنای مادر در نظر میگیرند. با این تعریف میتوان یلدا را به معنی آغاز ماه مادر(دیماه)، یا مادر تمام ماه ها وفصل های سال تفسیر کرد. در این تفسیر دی ماه، در واقع ماه درد، رنج، سرما ،فراوانی نعمت برف وباران است.
در برخی از منابع اعتقاد بر این است که در زبان فارسی میانه (دوره اشکانی و ساسانی)، این شب به «زایش مهر» موسوم بوده است. از سوی دیگر اصطلاح فارسی «شب چله»، به نظر میرسد اصطلاحی نسبتاً جدید باشد.
شب چله:
شب چله هم که مترادف شب یلداست از آن رو به کار گرفته شده که چهل روز اول زمستان را «چله بزرگ» و بیست روز بعد از آن را «چله کوچک» نامیدهاند. مشخص نیست که کلمه «یلدا» از چه زمانی به زبان فارسی وارد شده است. این موضوع به اعتقاد برخی کارشناسان به اولین جوامع مسیحی بازمی گردد که به علت تعقیب در امپراتوری روم در قرون اول میلادی به قلمرو ایران پناه آورده بودند. این جوامع که اغلب سریانی (و یا حتی ایرانی بوده اند) با فرهنگ میترایی آشنا و حتی آن را با اعتقادات جدید مسیحی خود نیز ترکیب کرده بودند. به دنبال ظهور اسلام و مسلمان شدن ایرانیان، احتمالا نام زرتشتی این جشن فراموش شد و نام سریانی آن که با فرهنگ مسیحی در ارتباط بود باقی ماند.
این جشن در میان ایرانیان از یک جشن عمومی به شکل یک جشن خانگی و خانوادگی باقی ماند. ايرانيان قديم شادي و نشاط را از موهبت هاي خدايي و غم و اندوه و تيره دلي را از پديده هاي اهريمني مي پنداشتند.
نظرات کاربران درباره معنی یلدا
واژه “یلدا” برای بسیاری از ما تنها تداعیکننده شبی طولانی و سرشار از سنتهای زیباست. اما این واژه، همانطور که برخی از کاربران اشاره کردهاند، ریشهها و تفسیرهای مختلفی دارد که هر کدام نگاهی تازه و ارزشمند به این کلمه و جایگاه آن در فرهنگ و زبانهای مختلف میدهد.
ما در این بخش تلاش میکنیم تا نظرات شما عزیزان را که از دیدگاههای متنوع به این موضوع نگاه کردهاید، به اشتراک بگذاریم و تصویری جامعتر از این واژه زیبا ارائه دهیم.
هدف ما ایجاد فضایی است که در آن تمامی نظرات، بدون توجه به اختلافات فرهنگی و زبانی، با احترام و دقت شنیده شود. این بخش نه تنها به غنای مقاله کمک میکند، بلکه میتواند به آگاهی بیشتر ما از تاریخ، زبان و سنتهایمان بینجامد.
نظرات کاربران درباره معنی یلدا
واژه “یلدا” برای بسیاری از ما تداعیکننده شبی طولانی و آکنده از سنتهای زیباست. اما این واژه، همانطور که برخی کاربران اشاره کردهاند، ریشهها و تفاسیر مختلفی دارد. در این بخش، دیدگاههای کاربران با دقت بازنویسی شدهاند تا تنوع و غنای فرهنگی این واژه نمایان شود:
- افشین:
افشین معتقد است که واژه “چله” اصالتاً از زبان ترکی آذربایجانی است و در فرهنگ این منطقه، مفاهیمی مانند “چله کوچک” و “چله بزرگ” بسیار رایج است. او اشاره میکند که “یلدا” به معنای زایش و تولد است و ریشه اصلی آن، برخلاف باور رایج، از زبان عربی نیست. افشین میگوید این واژه ارتباط نزدیکی با کلمات مرتبط با تولد دارد و به نظر او، ریشه سریانی و آرامی نیز برای یلدا قابل بحث است، اما نمیتواند اصالت ترکی و معنای زایش را نفی کند. - ایلدا: ایلدا به طور دقیقتری به نامهای مشابه “یلدا” در زبان لری پرداخته و آنها را با ترکیبهایی زیبا توضیح داده است. او بیان میکند که در زبان لری، “دا” به معنای مادر است و بسیاری از نامهای لری از این ترکیب بهره میبرند:
- ایلدا: به معنای “مادر ایل”
- تیدا: به معنای “کنار مادر”
- سیدا: به معنای “برای مادر”
- سایدا: به معنای “سایه مادر”
- ماهیدا: به معنای “ماه مادر”
- تیادا: به معنای “چشم مادر”
او اضافه میکند که “یل” در زبان لری معانی متعددی مانند بزرگ، پهلوان، و قوی دارد. از نظر او “یلدا” در زبان لری به معنای “مادربزرگ” یا “مادر بزرگترین شب” است و ارتباط نزدیکی با فرهنگ غنی لری دارد.
- ژولیت: ژولیت دیدگاهی تاریخیتر ارائه میدهد و معتقد است که واژه “یلدا” از زبان سریانی و آرامی ریشه گرفته است. او توضیح میدهد که زبان آشوری، که از آرامی نشأت گرفته، این واژه را به معنای “تولد” به کار میبرد. ژولیت تأکید دارد که برخلاف برخی تصورها، “یلدا” واژهای عربی نیست، بلکه به دوران امپراتوری آشور بازمیگردد. او همچنین اشاره میکند که جشن یلدا و جشن چله دو واقعه متفاوت هستند که بهطور اتفاقی در یک شب گرامی داشته میشوند.
- لیلا: لیلا دیدگاهی نزدیک به ایلدا دارد و بر این باور است که واژه “یلدا” در زبان لری به معنای “مادر بزرگ” یا “مادر تمامی شبها” است. او تأکید میکند که یل در زبان لری به معنای بزرگی و پهلوانی است. لیلا معتقد است که شب یلدا، به عنوان طولانیترین شب سال، مادر تمامی شبها است و این مفهوم در نامگذاری آن منعکس شده است.
اگر شما نیز نظری درباره این واژه زیبا دارید، خوشحال میشویم که آن را با ما به اشتراک بگذارید. هر دیدگاه میتواند به غنای بیشتر این بخش کمک کند و تصویری کاملتر از معنای یلدا و نقش آن در فرهنگهای مختلف ارائه دهد.
علت جشن گرفتن شب یلدا:
مراسم نوروز، جشن مهرگان، جشن سده، چهارشنبه سوري و شب يلدا و سنت هاي ديگر در واقع بيانگر اين حقيقت است كه ايرانيان پس از رهايي از بيدادگري و ستم به شكرانه بازيافتن آزادي، جشن برپا مي ساختند و پيروزي نيكي بر بدي و روشنايي بر تاريكي و داد بر ستم را گرامي مي داشتند.
شب يلدا نيز يكي از اين موارد است. در دوران كهن، شب مظهر تاريكي و تباهي و وحشت بوده و اغلب سعي مي كردند كه شب هنگام با افروختن آتش و افزودن نور، خانه روشن باشد. تا پليدي و تباهي در آن راه نيابد. شب يلدا طولاني ترين شب ها است. يعني تسلط تاريكي بر زمين از تسلط نور خورشيد و روشنايي مي كاهد. چون فرداي اين شب روشنايي بر ظلمت غالب و روز طولاني مي شود، ايرانيان تولد دوباره خورشيد را كه مظهر روشنايي است جشن مي گيرند.
در ايران كهن هر يك از سي روز ماه، نامي ويژه دارد، كه نام فرشتگان است. نام دوازده ماه سال نيز در ميان آنهاست. در هر ماه روزي را كه نام روز با نام ماه يكي باشد، جشن مي گرفتند .
دي ماه، در ايران كهن، چهار جشن، وجود داشت. نخستين روز دي ماه و روزهاي هشتم، پانزدهم و بيست و سوم، سه روزي كه نام ماه و نام روز يكي بود. و در اين سي روز ماه، سه روز آن «دي» نام دارد و هر سه روز را در گذشته جشن مي گرفتند. امروز از اين چهار جشن تنها شب نخستين روز دي ماه، يا شب يلدا را جشن مي گيرند، يعني آخرين شب پاييز، نخستين شب زمستان، پايان قوس، آغاز جدي و درازترين شب سال. ما نیز در پونک شیر خاوران در کنار شما عزیزان یلدا را جشن میگیریم. یلدا مبارک.
۱۸ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید
درود بر شما چرا دقیقا وقتی از سی چله صحبت کردین توضیح ندادین کمله چله کلمه ترکی آذربایجانی اصل است و تفاسیر چله کوچک و بزرگ دقیقا در آذربایجان رایج است و کلا کلمه ترکی است و تولد ریشه اصلی یلدا است یلدا یعنی زایش و ریشه اصلی آن در حقیقت از کلمات تولد است زائیده شدن و متولد شدن و عربی است نه سریانی و …!
درود بر شما و سپاس از تذکری که دادید، حتما محتوا را اصلاح و مواردی که فرمودید را با کمی تغییر به محتوا اضافه خواهیم کرد
آنطور که برخی از محققین معتقد هستند ریشه واژه یلدا از سریانی و آرامی میباشد. زبان آسوری یا آشوری از آرامی آمده است. شب یلدا را آشوریان جشن میکرفتند. یلدا در زبان آشوری به معنای تولد است. برخلاف آنچه برخی تصور میکنند یلدا عربی نیست. ایران سالیان سال در منطقه تحت سلطه امپراتوری آشور قرار داشت و احتمالا کلمه یلدا وارد زبان ایرانیان شد و تا به امروز باقی مانده است. چله یک جشن متفاوت از یلدا است که اتفاقی این دو واقعه در یک روز جشن گرفته میشوند.
درود بر شما و سپاس از مطالب آموزنده ای که فرمودین، ما این متن را با کمی تغییربه محتوا اضافه خواهیم کرد
یلدا واژه لری هست به معنی مادر بزرگ هست…شب اول زمستان هست طولانی ترین شب یعنی مادر تمام شب ها
یل بزرگ ،دا یعنی مادر
یلدا واژه لری هست به معنی مادر بزرگ هست…شب اول زمستان هست طولانی ترین شب یعنی مادر تمام شب ها
یل بزرگ ،دا یعنی مادر
یلدا واژه ای لری است و در زمان هخامنشیان معنی مادر بزرگ داشته است. یلدا از دوبخش یل به اضافه دا تشکیل شده است یل + دا = یلدا زبان لری بازمانده از زبان هخامنشیان است ؛ قوم لر هم اکنون نیز یل را به معنای بزرگ می دانند و به مادران خود دا دی یا دایه گویند می گویند.
درود بر شما و سپاس از اینکه اطلاعات تون رو با ما در میون گذاشتین، ما این محتوا ها را با کمی تغییر به متن اضافه خواهیم کرد
درود
یلدا که دو بخش یل +دا .یل در لهجه لری به معنی بزرگ،تنومند،هیکلی،طویل،عظیم ویه معنی دیگه هم داره یعنی زرنگ،زیرک.
دا در لری یعنی مادر ،که لرهای بختیاری به مادر میگن دا .لرهای سمت فارس،گوهگیلویه،استان بوشهر میگن دی .
ماه دی ،دی ماه ماه مادر ،زایش،مادر همه ماهها فصل های سال،ماه درد ورنج وسرما ماه برکت وبارش برف وباران. یلدا کاملا ایرانی پارسی هست ،حروف والفبای عربی هم برگرفته از زبان مقدس پارسی هست
درود بر شما کوروش عزیز، و سپاس از توجهی که به این صفحه داشتین، ما این مطالب رو به متن مقاله اضافه خواهیم کرد، همراهی و نظر لطف شما، باعث افتخار ماست.
یلدا از دو بخش تشکیل میشه که: یل در لهجه لری (پارسی)قدیم یعنی بزرگ،گنده،دراز،طولانی،عظیم ،تنومند و واژه دا هم یعنی دی یا دا به معنی مادر میباشد کاملا پارسی و ایرانی هست تازه لغات عربی هم برگرفته از پارسی قدیم هست.
ماه دی یا دی ماه یعنی ماه مادر،زایش،زاینده مادر تمام ماهها وفصلهای سال ،ماه درد ورنج سرما ،فراوانی نعمت برف وباران در کل سال فقط دراین ماه اهمیت دارد
سعید عزیز، درود بر شما و سپاس از توجهی که به سایت تکین داشتین. ما با افتخار این تعریف و معنی رو هم به متن سایتمون اضافه میکنیم، و از همراهی شما بسیار خرسندو سپاسگزاریم.
شب یلدا .
یل به معنای زرنگ و دا به معنی مادر یلدا یعنی مادر زرنگ و این اسم کاملا لری هست .
ایرانیان در گذشته و تا امروز این شب و روز رو جشن میگرفتن و با پختن گندم برشته و کدو و یکسری چیز های دیگه که یا از قدیم بوده یا تازه اظافه شده این جشنو برگذار میکردن .
چرا گندم برشته و کدو درست میکنن میخورن چون داریم وارد زمستان میشیم و ما قدر گندم و کدو که در کتابها یا از نقل و قول بزرگان که میگن گندم اول شکل کدو بوده و گندم داخل کدو بوده مردم برای این قدر این دوتارو میدونن که زمستان گشنه نمان .نام یلدا کاملا ایرانی هست و ما لرها مخصوصا بختیاری ها هنوزم به زرنگ میگیم یل و مادر هم میگیم دا .
یلدا یعنی مادر زرنگ که همان زمستان میشه .
اسم و رسم کاملا ایرانی هست جایه دیگه دنبالش نگرد .
سلام دوست عزیز، سپاس از زمانی که گذاشتین و این تعریف متفاوت و البته جالبتون. این تعریف رو به متن مقاله اضافه کردیم.
درود بر شما منم تشکر میکنم که به نظرم احترام گذاشتین و به متن مقاله اضافه کردین.
درود بر شما. همراهی شما باعث افتخار ماست.
اسم لری ایرانی :یلدا،ایلدا،تیدا،چیدا، سیدا،سایدا،ماهیدا، تیادا،
( ایلدا: ایل+دا=مادر ایل) (تیدا:تی+دا=کنار مادر)
(سیدا: سی+ دا=برای مادر )
(سایدا :سای+دا=سایه مادر)(ماهیدا:ماه+دا=ماه مادر)(تیادا:تیا+دا=چشم مادر)
اگر توجه کنید این اسم ها لری
همه به دوبخش تقسیم شد.
یلدا اسم لری ایرانی هست
دا در لری یعنی مادر
( یلدا:یل+دا=مادربزرگ)یل در لری چندین معنی داره یل یعنی بزرگ یعنی پهلوان یعنی قوی…مثلا ما لرها وقتی تعریف نفرسوم شخصی رو میدیم که کنارمون حضور نداره میگیم فلانی برای خودش یلی شده .یعنی بزرگ شده ،یعنی برای خودش پهلوانی شده
درود بر شما و سپاس از اطلاعاتی که در اختیارمون گذاشتین، ما این اطلاعات رو با کمی تغییر به محتوا اضافه خواهیم کرد