احتمالا شما هم در گشت و گذارهای اینترنتیتان به تصاویری از سالادهای خوش آب و رنگ همراه با تکههایی از گوشت و پنیر دودی شده را دیدهاید. اگر ندیدهاید احتمالا تصویر زیر بتواند به خوبی حق مطلب را ادا کند. بعضی از افراد تصور میکنند همهی این قطعات جذاب و دودی گوشت یا فرآوردههای گوشتی هستند اما اشتباه میکنند. اغلب اوقات پنیر هالومی به جای گوشت در انواع سالاد استفاده میشود اما ظاهر جذاب و بافت خاص و منحصر بفردش این خطا را برای خیلی ها ایجاد میکند. شما میدانید پنیر هالومی یا پنیر دودی چیست؟ چطور تهیه میشود؟ و طرز تهیهی یک پنیر هالومی یا دودی جذاب و خوش طعم در خانه چگونه است؟ برای پاسخ به همهی این سوالات در ادامه همراه ما باشید. ما در این مقاله به معرفی تاریخچه، ترکیبات، مزایا و روشهای تهیه پنیر هالومی پرداخته ایم.
آنچه در این مطلب میخوانید:
هالومی یا پنیر دودی چیست؟
پنیر هالومی، یک پنیر سنتی قبرسی و یک غذای محبوب در منطقه مدیترانه است که سنتی از مخلوط شیر بز و گوسفند تهیه می شود اما می توان آن را با شیر گاو نیز تهیه کرد. پنیر هالومی یا پنیر دودی نقطه ذوب بالایی دارد و به صورت سرخ کرده یا کباب شده مصرف میشود. پنیر هالومی از نظر تولید کنندگان آن کمی غیر معمول و غیر طبیعی است چون در مراحل تهیهی آن از استارتر استفاده نمیشود.این پنیر جزء پنیرهای نمیه سفت، دسته بندی میشود که به دلیل بافت ضخیم و لاستیکی اش، برای مصارف روزانه و بدون حرارت گزینهی ایدهآلی نیست و بهتر است پس از حرارت دادن آن را امتحان کنید. این پنیر در تهیه انواع غذاهای کبابی و سالاد در مناطق مختلف دنیا از دیرباز مورد استفاده قرار میگرفته است.
پنیر هالومی یا پنیر دودی یک پنیر منحصر به فرد و جذاب است که قطعا پیدا کردن آن در ویترین فروشگاهها کار ساده ای نیست ولی برخی از فروشگاههای خاص ممکن است آن را در کنار سایر پنیرهای خاص بفروشند. اما خب اگر به این فروشگاههای خاص دسترسی ندارید و از طرفی دوست دارید این پنیر فوق العاده و جالب را تهیه و امتحان کنید، ما به شما کمک خواهیم کرد تا بتوانید آن را در خانه تهیه کنید و از خوردن یک پنیر دودی و فوق العاده لذت ببرید.
تاریخچه پنیر هالومی
قدمت و پیشینهی پنیر هالومی یا پنیر دودی به منطقهی مدیترانه برمیگردد ولی تهیهی آن از گذشته تا به امروز در شرق سیبری و شمال آسیا رواج دارد. امروزه این پنیر در بسیاری از کشورها به صورت گسترده و در مقیاس صنعتی تولید و به فروش میرسد؛ اگر چه هنوز هم پنیر هالومی اصل محصول مناطق مدیترانهایست. در گذشته پنیر هالومی به صورت سنتی در منازل ایرانیان و در شهرهایی مثل بیرجند نیز تولید میشده است.
مواد لازم برای تهیه پنیر هالومی در خانه
مواد لازم | مقدار |
شیر گوسفند، بز و یا گاو | ۵ لیتر |
مایهی پنیر | نصف یک قرص کامل |
نمک | به مقدار لازم |
سبزی خشک (مانند نعنا، پونه کوهی، آویشن) | در صورت تمایل |
طرز تهیه تهیه پنیر هالومی یا دودی در خانه
برای تهیهی پنیر هالومی یا پنیر دودی ابتدا باید شیر را به دمای ۳۲ درجه سانتی گراد برسانید. اگر دما سنج ندارید یا تشخیص این دما برای شما سخت است فقط کافیست انگشت خود را درون ظرف شیر روی حرارت فرو ببرید. دما شیر باید در حدی باشد که دست شما گرمای شیر را حس کند ولی داغ نباشد. البته برخی از افراد برای رعایت موارد بهداشتی و جلوگیری از انتقال بیماریها ابتدا شیر را به دمای جوش رسانده سپس صبر میکنند تا کمی خنک شدو و به همین دمای ۳۲ درجه سانتی گراد برسد. ما از روش اول استفاده کردهایم چون از سلامت شیر خود تا حدودی مطمئن هستیم ولی اگر شما نیستید از روش دوم استفاده کنید.
بعد از رساندن دمای شیر به حد مورد نیاز، مایهی پنیر را به آن اضافه کنید و کمی هم بزنید به طوریکه مطمئن باشد مایه پنیر به همه جای شیر رسیده است. و بعد حدود یک ساعت به آن زمان بدهید تا لختههای پنیر به خوبی شکل بگیرند. پنیرهای شکل گرفته را برش زده و کمی هم بزنید. ظرف پنیر را بر روی حرارت قرار دهید و هم بزنید. دما باید به حدود ۳۸ تا ۴۰ درجه سانتی گراد برسد. این دما دمایی است که شما داغی پنیرها را حس میکنید ولی دستتان نمیسوزد. بعد از اینکه پنیر را به این دما رساندید شعله را خاموش کنید و حدود ۵ دقیقه به پنیر زمان بدهید تا اصطلاحا جا بیوفتد.
پنیر حرارت دیده شده را در کیسهی سفید پارچهای بریزید تا آب پنیر آن جدا شود. آب پنیر را دور نریزید که بعدا به آن نیاز پیدا خواهید کرد. برای اینکه بدانید پنیر چه مدت زمانی باید در کیسهی پارچه ای بماند و چه فشاری را تحمل کند یک توصیه داریم. ایجاد فشار ۱۵ کیلو گرمی به مدت نیم ساعت مناسب است. بعد از این فشار پنیرها را از کیسه خارج کرده و به قطعات کوچکتر برش بزنید.
آب پنیر جمعآوری شده را روی حرارت قرار دهید و تا حدود دمای جوش یعنی دمایی بین ۹۰ تا ۹۵ درجه سانتی گراد صبر کنید. وقتی دما آب پنیر به این محدوده رسید، پنیرهای برش زده را درون آن بریزید. در این مرحله میتوانید به آب پنیر نمک و انواع سبزیهای مورد علاقهی خود را اضافه کنید. پنیرها باید حدود ۲۰ دقیقه در این دما و درون آب پنیر بپزند و در نهایت در سطح آب پنیر شناور شوند. بعد از این مرحله میتوانید آنها را از آب پنیر خارج کرده و بر روی یک آبکش قرار دهید. حالا پنیر را به قطعات مورد نظر خودتان برش زده و پس از سرد شدن در یخچال نگهداری کنید.
چطور از پنیر هالومی خانگی خود نگهداری کنیم؟
پنیر هالومی را میتوانید در همان آب پنیر خودش که به آن نمک زده باشید نگهداری کنید. یک کیسهی پلاستیکی که هوای آن را خارج کرده باشید نیز گزینهی خوبی محسوب میشود. در این شرایط نگهداری، پنیر شما تا ۶ ماهع نیز قابل نگهداریست.
مزایای پنیر هالومی
پنیر هالومی به دلیل مزیتهای زیادی که دارد، مورد علاقه بسیاری از افراد و شاید شما به شمار بیاید. اگر تا به حال آن را امتحان نکردهاید توصیه میکنیم حداقل یکبار آن را امتحان کنید، شاید این پنیر بتواند به همین راحتی خودش را لیست پنیرهای مورد علاقهی شما نیز جا کند. مزیتهای این پنیر شامل موارد زیر است:
مزه دلپذیر و فوق العاده
پنیر هالومی دارای طعمی منحصر به فرد و متفاوت پس از پخت میباشد و توانایی تحمل حرارت کافی را دارد. برای تغییر طعم این پنیر میتوانید از مواد مانند آویشن، فلفل سیاه، سیر و … استفاده کنید.
فواید و مواد مغذی
پنیر هالومی، به دلیل وجود پروتئین و کلسیم در ترکیبات خود، سبب سلامت استخوانها، افزایش قدرت عضلات و کاهش ریسک بروز بیماریهای مربوط به استخوان میشود. همچنین، مصرف این پنیر باعث کاهش خطر بروز بیماریهای قلبی، شکستگیها و کاهش قند خون خواهد شد.
یک منبع انرژی خوب
پنیر هالومی به دلیل وجود چربیهای سالم، انرژی دهی بیشتری نسبت به پنیرهای دیگر دارد و باعث پایداری مصرف انرژی در بدن میشود.
انواع غذاهایی که با پنیر هالومی تهیه میشوند
پنیر هالومی میتواند در غذاهای مختلف استفاده شود تا طعم و مزه غذاها را تغییر دهد. یکی از نقشهای اصلی پنیر هالومی، در تهیه غذای کبابی است. با اضافه کردن این پنیر به گوشت، طعم و مزه آن بهبود مییابد و غذایی خوشمزه و مغذی حاصل میشود.